۱۱ اسفند ۱۳۹۸

دعوای زرگری کیهان و وزیر ارتباطات برای محدود کردن شبکه‌های اجتماعی

در حالی که اینترنت در روزهای اخیر دچار کندی سرعت و قطعی‌های پی‌درپی شده است، دعوای زرگری بین روزنامه کیهان و وزیر ارتباطات درباره محدود کردن شبکه‌های اجتماعی در جریان است.

روزنامه کیهان نزدیک به جریان اصولگرایان تندرو و بیت علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی در گزارشی با اشاره به فعالیت‌های وزارت بهداشت با عنوان «جهاد وزارت بهداشت و بانک مرکزی زیر تیغ کوتاهی وزارت ارتباطات» با انتقاد شدید از مدیریت فضای مجازی توسط وزارت ارتباطات نوشته است: «سؤال اساسی که مطرح می‌شود این است که چرا شاهد این‌همه بی‌نظمی و هرج‌ومرج در فضای مجازی هستیم؟ مگر همین شایعات در ماجراهایی مانند شهادت طلبه همدانی، اغتشاشات بنزینی و آمارسازی پیرامون کشته‌شدگان آبان ماه و... نقطه آغازی برخی بحران‌ها نبوده است؟ تا کی باید به خاطر رهاشدگی فضای مجازی و مدیریت توییتری وزیرِ جوانِ ارتباطات، شاهد این‌همه تبعات عینی و روانی در جامعه باشیم؟»

کیهان در ادامه، نقش وزارت ارتباطات را به‌عنوان «متصدی بخشی مهمی از مدیریت بحران و ایجاد و تقویت امنیت روانی در جامعه» اعلام کرده و می‌نویسد که فعالیت این وزارتخانه «چیزی جز به حاشیه رفتن خدمات سایر دستگاه‌ها نبوده است».

در ادامه این گزارش آمده است که «چرا باید وزیر ارتباطات که یکی از اعضای اصلی شورای عالی فضای مجازی است، بیش از آنکه به مدیریت ارتباطات، بومی‌سازی و توسعه ارتباطات و فناوری اطلاعات کشور و البته کنترل و نظارت بر فضای مجازی بپردازد، بخش قابل‌توجهی از وقت و انرژی خود را به فعالیت در توییتر، اینستاگرام و انتشار عکس‌های شخصی اختصاص بدهد و اساساً بخشی از کارکرد وزارتخانه به ذوق و شوق وزیر جوان برای دیده شدن و شوآف و در نهایت سوتی‌ها و گاف‌های ایشان (مانند لباس کذایی فضانوردی!) خلاصه شود؟»

انتقادات روزنامه کیهان در حالی محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات را نشانه گرفته است که جهرمی چند روز پیش در برنامه‌ای در صداوسیما گفته بود که «اگر وزارت بهداشت فضای مجازی را به رسمیت می‌شناخت و روی آن برنامه‌ریزی می‌کردند حالا برای تکذیب خبر دچار این مشکلات نمی‌شد. وزارت بهداشت باید وب‌سایتی راه‌اندازی می‌کرد و تمام اطلاعات مربوط و مناطق آلوده را روی آن اعلام می‌کرد و مردم در آن عضو می‌شدند و با ایمیل و پیامک اطلاع‌رسانی می‌کردند، در آن صورت این اتفاق نمی‌افتاد. وقتی تنها صداوسیما را به رسمت می‌شناسیم و پاسخگوی نیاز مردم نیستیم که بخش عمده‌ای از اخبارشان را از فضای مجازی می‌گیرند فیک‌نیوزها رشد می‌کنند.»

جهرمی در این گفت‌وگو افزوده بود که «راه این موضوع این است که باید این کار را می‌کردیم و بعد نودهای فعال شبکه‌های اجتماعی را که می‌توانند موثر باشند شناسایی و توجیه می‌کردیم و آنها اطلاع‌رسانی می‌کردند. می‌گویند چرا فضای مجازی بی‌قانون است، برای این‌که آن را به رسمیت نمی‌شناسیم تا بتوانیم برایش قانون بنویسیم».

در حالی که گروه‌های مختلف تلاش می‌کنند تا در جریان شیوع کرونا یکدیگر را متهم کنند، اینترنت در روزهای گذشته در ایران مدام دچار قطعی و کندی سرعت شده است. وزارت ارتباطات که همواره با شعار بهبود زیرساخت‌های اینترنت تلاش دارد تا شبکه‌های اجتماعی تحت کنترل جمهوری اسلامی را به مخاطبان عرضه کند، می‌گوید به‌دنبال راهکارهایی است تا مردمی که در خانه مانده‌اند بتواند فعالیت‌هایشان را ادامه دهند اما با مشکلاتی که برای اینترنت به‌وجود آمده است، به نظر می‌رسد این بار هم آذری جهرمی بلوف زده باشد.